Hoe overleef ik de Top 2000? De lijst die ooit begon als een leuk initiatief om de allerbeste plaatjes in de laatste dagen van het jaar te draaien is vermengd met allerlei Bottom 2000. In plaats van elk jaar beter te worden door een soort natuurlijke selectie lijkt een evenwicht te zijn ontstaan met een gemiddelde van nul.


Sinds 2009 is er een alternatief, de Atoomjukebox, een verzameling van de beste 500 à 600 (571 om precies te zijn) singles vanaf 1954 volgens Stoffer en Bentz (Martijn Stoffer en Roel Bentz van den Berg), het duo bekend van de legendarische VPRO radioprogramma's Heartlands (met Bert van de Kamp), Stompin', In the Midnight Hour en, last but not least, Boogie Nights.

Niet in een bepaalde rangorde, maar in een volgorde puur bepaald door de shuffleknop. Omdat in de atoomjukebox, net als in het paradijs, de wetten van goed en slecht niet meer bestaan.

Deze blog wil de mogelijkheid bieden om elk jaar opnieuw zelf die shuffleknop in handen te nemen. Als hommage aan Stoffer & Bentz, en in afwachting van het nieuwe radioprogramma. Jongens, jullie hebben vele talenten, dat begrijp ik, maar dit is toch jullie grootste.

donderdag 30 juni 2011

Summertime!

De Nieuwtestamentische afleveringen van Heartlands zijn te beluisteren op VPRO 3voor12 via een Real Audio on demand stream. Maar wat moet je doen als je op vakantie in de hangmat of in de auto onderweg naar die hangmat luisteren wil? Met andere woorden: off-line? Het eerste wat je nodig hebt om een stream te downloaden is het echte stream adres, dat begint met rtsp://. Dat adres zit redelijk verborgen (je kan hem vinden vanuit de Realplayer), en daarom heb ik hier (en ook rechts) een lijstje met de rtsp adressen van de afleveringen neergezet.

Ten tweede heb je software nodig om die stream op te vangen.

Heb je een Windows machine, dan zijn er denk ik tal van mogelijkheden die ik echter geen van alle heb uitgeprobeerd.

Voor de Mac werkt er eigenlijk maar 1: de mplayer. Dan zijn er twee mogelijkheden, de MPlayer app of de commandline versie.



Eerst de app.
Bij de app werkt de methode alleen bij versie 1, niet bij versie 2 of bij MPlater Extended. Een bug in de nieuwere versies ongetwijfeld.

De truc is om in preferences onder Miscellaneous onder Advanced settings de volgende parameters mee te geven:

-bandwidth 999999 -dumpstream -dumpfile path_to_your_directory.ra

-bandwidth 999999 zorgt ervoor dat de file sneller wordt gedownload dan de uitzendtijd. Een paar minuten in plaats van een uur in dit geval.

-dumpstream -dumpfile path_to_your_directory.ra zorgt ervoor dat de file wordt gecaptured en geschreven naar een file in een bestaande folder die je kan specificeren (bijvoorbeeld -dumpstream -dumpfile /Users/alexdevries/Music/Heartlands/Realaudio/Heartlands_NT93_Summertime.ra). Als je geen path specificeert (bijvoorbeeld -dumpstream -dumpfile Heartlands_NT93_Summertime.ra) komt de file in je root directory terecht.

Zet in de preferences ook de cache aan op 16 MB. Ok.

Zorg dat het volume op de Mplayer maximaal staat.

Ga vervolgens naar File -> Open Location en paste hier het adres van de real stream (bijvoorbeeld: rtsp://realstreams.omroep.nl/vpro/12762741/surestream.rm?title=Night+Train+Heartlands+2003+26+jun+2003)

Als je .ra file binnen is kan je hem omzetten naar mp3 met het programma all2mp3. Kwaliteit "Good" is meer dan genoeg voor een .ra stream van 80 of 97 kbit/s.

Nu de command line versie van mplayer.

Dit heeft als groot voordeel dat je hem kan scripten, dus dat je niet 110 keer dezelfde handeling uit hoeft te voeren om alles binnen te halen.

Om mplayer te installeren moet je de Apple Developer Tools op je Mac geinstalleerd hebben. Als je wilt weten of die geinstalleerd zijn op je computer type dan gcc in in de Terminal en hit enter. Als je de melding krijgt "gcc: command not found" dan heb je geen Developer Tools geinstalleerd en moet je dat even doen vanuit je Install DVD. Waarschuwing is dat je via de terminal met sudo alle vrijheid hebt om de inhoud van je computer in een paar verkeerde commando's onherstelbaar te beschadigen, dus voorzichtig en weet wat je doet.

Vervolgens heb je MacPorts nodig om mplayer te installeren. Zonder kan het ook wel maar is een stuk lastiger.

Installeer dus MacPorts, zie info op het web.

Sluit de Terminal en open hem weer.

type:

sudo port install mplayer

sudo is nodig voor authorisatie zodat je je password in moet typen.

MacPorts installeert nu alles wat je nodig hebt voor de mplayer (en dat is heel veel). Even geduld dus.

Vervolgens geef je het commando

mplayer rstp://het_adres_van_je_stream.rm -bandwidth 999999 -cache 16000 -dumpstream -dumpfile path_to_your_directory/filenaam.ra

bijvoorbeeld:

mplayer rtsp://realstreams.omroep.nl/vpro/12762741/surestream.rm?title=Night+Train+Heartlands+2003+26+jun+2003 -bandwidth 999999 -cache 16000 -dumpstream -dumpfile /Users/alexdevries/Music/Heartlands/Realaudio/Heartlands_NT93_Summertime.ra

Veel plezier in de hangmat!

3 opmerkingen:

  1. Geweldig werk heb je gedaan met het opzoeken van de geweldige stoffer & bentz-uitzendingen. De VPRO laat het daar toch geweldig liggen. Maar wat een gedoe met dat streamen en rippen van die rstp-urls met gebruiksonvriendelijke software die mogelijk vol spy- en malware zit... als iemand dat eenmaal gedaan heeft kunnen die mp3's dan niet direct gedeeld worden? Dat zou fantastisch zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat mag dus niet. Maar als je je email adres hier meldt kan ik je misschien verder helpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De realaudio streams doen het al een tijdje niet meer, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen