Hoe overleef ik de Top 2000? De lijst die ooit begon als een leuk initiatief om de allerbeste plaatjes in de laatste dagen van het jaar te draaien is vermengd met allerlei Bottom 2000. In plaats van elk jaar beter te worden door een soort natuurlijke selectie lijkt een evenwicht te zijn ontstaan met een gemiddelde van nul.


Sinds 2009 is er een alternatief, de Atoomjukebox, een verzameling van de beste 500 à 600 (571 om precies te zijn) singles vanaf 1954 volgens Stoffer en Bentz (Martijn Stoffer en Roel Bentz van den Berg), het duo bekend van de legendarische VPRO radioprogramma's Heartlands (met Bert van de Kamp), Stompin', In the Midnight Hour en, last but not least, Boogie Nights.

Niet in een bepaalde rangorde, maar in een volgorde puur bepaald door de shuffleknop. Omdat in de atoomjukebox, net als in het paradijs, de wetten van goed en slecht niet meer bestaan.

Deze blog wil de mogelijkheid bieden om elk jaar opnieuw zelf die shuffleknop in handen te nemen. Als hommage aan Stoffer & Bentz, en in afwachting van het nieuwe radioprogramma. Jongens, jullie hebben vele talenten, dat begrijp ik, maar dit is toch jullie grootste.

woensdag 9 februari 2011

Something good

Om de jukebox echt een jukebox te laten zijn moet je de radioafleveringen in liedjes kunnen opsplitsen. Zo kan je snel naar dat ene nummer dat de hele dag al in je hoofd zit of kan je zelf op de shuffleknop drukken. Om de afleveringen te splitsen in nieuws, jingles, aan- en afkondigingen en songs heb je naast de mp3s nog twee dingen nodig.  Een cue sheet en een cue splitter. De cue sheets vind je hier rechts, voor zover ik ze afheb, en cue splitters zijn vrij verkrijgbaar. Ik raad aan: CueCut voor de Mac en pcutmp3gui voor de pc (zie ook rechts). Die zijn beide gebaseerd op pcutmp3 (java), dat volgens experts de beste mp3 cuesplitter is. Met deze programma's open je een .cue file, vervolgens wordt gevraagd waar de mp3 staat en waar de gesplitste files naartoe moeten worden weggeschreven. Het werkte in elk geval perfect op WindowsXP en MacOS10.6.

Alternatieven zijn mp3directcut of Medieval Cue Splitter voor de PC en Cue Splitter voor de Mac. Maar ik heb gezien dat die minder precies splitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten